Nieuwe aandelen emissie SWAN 2 minutes leestijd

Spyker C8 Spyder

Om automerk Saab te redden, wilde Victor Muller alle mogelijkheden aangrijpen, de verkoop van Spyker is ook meermaals besproken. Om de schulden te dichten, heeft Victor Muller de schuldeisers gevraagd om genoegen te nemen met aandelen in SWAN voor 50 cent per stuk. De emissie van maar liefst 270 miljoen stuks, verlaagd de schuld substantieel. Huidige aandeelhouders zullen ontevreden zijn over de verwatering in het nieuw te vormen Spyker NV.

Van de baan
Een verkoop van Spyker lijkt definitief van de baan, doordat alle commissarissen opstapte begin dit jaar (o.a. Hans Hugenholtz en Maurizio La Noce) bleef Victor Muller alleen over. Inmiddels heeft hij een persoon bereid gevonden voor de positie van commissaris, al is dit nog geen goed nieuws. Spyker verontschuldigde zich ook van aanwezigheid op de 2012 autosalon om zich te richten op de herstructurering.

Probleem
Doordat om Victor Muller heen bedrijven omvielen en personen verdwenen, is nog niet duidelijk hoe de productie voor de Aileron en D12 Peking-to-Paris SUV gerealiseerd gaat worden. Het failliete Coventry Prototype Panels (CPP) dat eigendom was van Vladimir Antonov bouwde de concept-auto’s en die rol is nu uitgespeeld. Op 2 maart melde Spyker al dat een deel van de gereedschappen van CPP zijn gekocht, om zelf (terug op het nest in Zeewolde) de Aileron te kunnen gaan bouwen.

Undertaking
Gereedschappen zijn belangrijk om te kunnen bouwen, vaardigheden en personeel kan ook niet ontbreken. Juist daar is nu een gebrek aan in de fabriek te Flevoland, door de eerder beoogde verhuizing naar Engeland. Of de Aileron productie nog van de grond komt is een vraag, als het gebeurd zal het nog tenminste 6 maanden tijd kosten. Wanneer de Peking to Paris SUV in productie gaat is nog allerminst zeker, Spyker is nog op zoek naar de gelden om dit project te starten.Categorie(ën)